Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Genetikai fogalom meghatározások

 Genetikai fogalom meghatározások:

 

Itt van egy rövid tanulmány azokról a genetikai fogalmakról, amelyek segítik megérteni, hogyan öröklődnek a különböző tulajdonságok a Gould Amandina fajoknál. A végén látható egy lista is, mely a kifejezések és azok meghatározásait mutatja be.

 

Kromoszóma pár

 

Ez a kromoszóma pár vagy homológ pár két kromoszómából áll, melyek hasonló formájúak és a funkciójuk is egyező. Két féle besorolása létezik a kromoszóma párokat vizsgált "gould" genetikának: a nemi kromoszómák és az autoszomális. A nemi kromoszómák egy pár kromoszómából állnak, ahogy a neve is mutatja, valamint a madár neme. Ezeket jelöli Z (egyenértékű az emlősökével "X") és W (egyenértékű az emlősökével "Y"). Ellentétben emlősökkel: a hím hordozza kétszeresen Z kromoszómát (ZZ) és a tojó hordoz egy Z és egy W (ZW) kromoszómát. Megjegyzendő, hogy ez az ellenkezője az emlősök genetikájának, ahol a hímek kromoszómája XY, és a nőstényeké XX. Érdekes, hogy a két nemi kromoszóma közül csak a Z kromoszóma ad tájékoztatást a színekről, a W csak a tojóknál ad tájékoztatást, de nem a színekkel kapcsolatban. Ha egy bizonyos színt viseli a Z kromoszóma, az nemhez kötött, és mellette látható a nemi kromoszóma. A másik pár kromoszómát nevezzük autoszomális párnak, ezek nem hordozzák a nemi kromoszómát. Figyelembe vesszük a kromoszóma párt ebben a példában, ezek nem tudják szállítani a nemi kromoszómát.

 ....................................................................................................................................................

Gene loci


A terület köröztek minden kromoszóma nevezzük lókusz (hívjuk ezt a locus "A"). A locus a helyzet, hogy egy adott gén foglal el a kromoszómán. Minden locus képviselteti magát kétszer a genom (egy "locus A" meg fogja találni az egyes kromoszóma)

....................................................................................................................................................

 

Homozigóta gének

 

Itt a kromoszóma pár sport azonos gének (kiemelt lila) az egyes lókuszok A. Mivel a locus egyes kromoszóma ugyanazt a gént, ez a pár azt mondják, hogy homozigóta vagy "dupla-faktor" a lila gént. Ha a lila gén befolyásolja a mell színe a madár, a madár ezzel a kromoszóma párral volna egy lila mellkas.

.......................................................................................................................................................

 

Heterozigóta gének

 

Itt a kromoszóma pár újra, csak ezúttal a kromoszómák nem tartalmaznak pontosan ugyanazt a gén locus "A." Amikor ez bekövetkezik, a gén párt neve heterozigóta, és a madár azt mondják, hogy "egy tényező" a fehér gén (vagy, illetve egyetlen tényező a lila gén). Locus "A"-es kromoszómán 1 tartalmaz egy lila gén locus "A" kromoszóma 2 tartalmazza a allél változata a lila gén. Ez a változat is befolyásolja a mell színe a madár, de olyan információkat tartalmaz, hogy kapcsolja be a mell fehér, hanem lila. A genotípus vagy genetikai erre a madár, ezért egyetlen tényező, a fehér mell, egyetlen tényező lila mell. De melyik tulajdonság megjelenik fizikailag a madár? Más szóval, ami a két allél lesz a "nyerő", és vált a fenotípus, vagy fizikai megnyilvánulása? A válasz közül a két allél domináns. Ha a lila allél domináns, a madár lesz lila láda, akkor is, ha ez még mindig hordozó fehér gént. Ebben az esetben a fehér gén recesszív és a madár azt mondják, hogy "split" a fehér mell (ez hordozza a gént a fehér mell, hanem azért, mert nem hordozó két példányban a gén, és mivel a fehér recesszív a lila [amely szintén jelen], a madár nem fejezi ki a fehér mell szín, így a mellkas jelenik lila). Egyes esetekben egy gén lesz sem recesszív nem domináns, de nem teljesen domináns, és a szín között egyenlően oszlanak meg a két gén, ha a fehér és lila volt hiányosan domináns, a mellkason úgy tűnik, hogy egy árnyék között fehér és lila.

........................................................................................................................................................

 

Most, néhány genetika meghatározott feltételek:

 

Allél: Az egyik egy vagy több lehetséges formája a gén minden befolyásolja az öröklött tulajdonság némileg másképp.


Autoszomális: "Vagy azzal kapcsolatos bármely kromoszóma más, mint a nemi kromoszómák," a jellemző örökletes minden gén pár más, mint a nemi kromoszómák.


Kromoszóma pár: Egy pár kromoszóma, hogy hasonló forma és a funkció, de eltérő genetikai összetétel miatt allél különbségek a megfelelő lókuszok a párt, "homológ pár."


Domináns: A genetikai tényező, amely azon a fenotípus akkor is, ha csak egy példányt van jelen (heterozigóta vagy egy tényező). Pl.: A domináns át, mert a fenotípus az AA és Aa ugyanaz.


Dupla-Factor: Két azonos "másolatot" egy gén jelen van a gén párt (egy példányt egy kromoszóma), rövidítve DF vagy DBF és néha használják szinonimaként a "homozigóta", amikor hivatkozva autoszomális tulajdonságok vagy nemhez kötött jellegek a kakas madár.


Genotípus: A genetikai egy szervezet, beleértve a tulajdonságokat, amelyek fizikailag nem kifejezett (például gouldian, aki osztott a fehér mell, vagy osztott a kék).


Heterozigóta: Miután két különböző allél egy adott tulajdonság a megfelelő lókuszok egy kromoszómán pár.


Homozigóta: Miután azonos gének a megfelelő lókuszok egy kromoszómán pár. Általában alkalmazott autoszomális kromoszómák, de lehet leírására használt nemhez kötött öröklődés a kakas madár. Általában felcserélhető a "kettős tényező."


Hiányos dominancia: A genetikai tényező, amely a "részben kifejezni" miatt megosztását irányító befolyást a fenotípusos tulajdonság a többi genetikai tényezők is jelen vannak. Pl.: A virág, piros nem teljesen domináns fehér, így minden virág információkat tartalmazó mind a vörös és a fehér jelenik meg, sem piros, sem fehér, hanem árnyalatú rózsaszín.


Lókusz (pl. loci): A helyzet egy adott gén (vagy allél) egy kromoszóma, kromoszóma párokat is egyező lókuszok (többes szám a locus).


Fenotípus: A kifejezés a genotípus a megjelenése egy szervezet, a megfigyelt tulajdonság.


Recesszív: A genetikai karakter vagy tényező, hogy csak akkor lesz fenotípusosan kifejezni, ha jelen mindkét lókusz egy homológ párt (homozigóta vagy dupla faktor). Pl.: a recesszív az A, mert a fenotípus az Aa, mint az AA és nem úgy, mint aa.


Szex-linked: Azok, genetikai jellemzők, amelyek jelenleg a nemi kromoszóma, ebben az esetben a hím Z kromoszóma (nőstény W kromoszóma határozza meg, nem csak és nem színes). Lehet örökletes szimpla vagy dupla tényezője csapszerelvény, és csak egyetlen tényező a tyúkok.


Single-tényező: Csak egy gén van jelen egy adott tulajdonság a homológ pár. Rövidített SF és alkalmanként használják szinonimaként a heterozigóta hivatkozva autoszomális vonások.


Split: Általában leírására használják azokat sajátosság, amely a "rejtett" (recesszív) egy heterozigóta helyzetben. Rövidítve "/" és általában használt utal autoszomális vonások.